Filet z kurczaka zagrodowego w hinduskim curry

 

Filet z kurczaka zagrodowego w hinduskim curry

Przepis dla dwóch osób

 

Pierś z kurczaka zagrodowego – 300g

Czosnek – 1 ząbek

Marchew – 1 szt. mała

Cukinia  – 1 szt. Mała

Papryka ostra w proszku – 1 łyżeczka

Cukier – 1-2 łyżki

Limonka – ½ szt. (sok)

Hinduska pasta curry – 4 -5 łyżek

Mleko CoCo’sowe – 100ml

Tłuszcz do smażenia – 1 łyżka (polecany CoCo’sowy)

Sól – 1-2 szczypty

Ryż – 100g suchy (1 torebka polecany brązowy!!)

Kolendra do dekoracji i smaku

1. Na rozgrzanego woka wlewamy tłuszcz i kładziemy przyprawioną (solą i papryką ostrą), pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy z każdej strony po około 2 minuty.

2. Dodajemy pokrojony czosnek oraz warzywa. Całość obsmażamy około 1 minuty.

3. Dodajemy naszą pastę, mleko CoCo’sowe, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu około 2 -3 minut.

4. Przyprawiamy cukrem i sokiem z limonki.

5.  Serwujemy z ryżem brązowym i dekorujemy świeżą kolendrą,

Smacznego!

Wartość kaloryczna dania:

kcal – 494

białka – 26 g

tłuszcze – 31 g

węglowodany – 27 g

Zapraszamy do obejrzenia filmu:

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

 


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next