Krewetki w tajskim curry

Krewetki w tajskim curry.

                                                                                                             
Krewetki w tajskim curry
(przepis na 2 porcje)
12 sztuk krewetek 16/20
1 mała cukinia
1 mała marchew
2 ml mleka kokosowego
200 g / 4 łyżki pasty curry
1 łyżka cukru
Sok z 1 limonki
Sól do smaku
Kolendra do dekoracji
Olej kokosowy do smażenia
 
  1. Na rozgrzanego woka wlewamy tłuszcz i dodajemy krewetki. Smażymy od 2 do 3 minut, aż krewetki zmienią kolor na różowy.
  1. Dodajemy warzywa pokrojone w cienkie paski oraz pastę curry. Wszystko mieszamy razemi zalewamy mlekiem kokosowym.
  1. Wszystko gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, cukrem
 i sokiem z limonki.
  1. Podajemy z ryżem brązowym lub kaszą kuskus. Przyozdabiamy świeżą kolendrą.
Kcal na porcję dla jednej osoby
Mleko – 170 kcal
Krewetki  –  66 kcal
Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

 


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next