Pikantny makaron ryżowy z krewetkami

Pikantny makaron ryżowy z krewetkami

(proporcje na dania dla 2 osób)

12  krewetek 16/20

10 g imbiru

1 świeże chilli

1/2 małej puszki (200 g)pomidorów pellatti

½ średniej cukinii

1 średnia marchew

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki cukru ( ksylitol ewentualnie)

sok z 1 cytryny

½ doniczki kolendry

2 łyżki sosu sweet chilli

80 g (1/5 opakowania) suchego makaronu ryżowego

2 łyżki tłuszczu kokosowego

  1. Na rozgrzanego woka z tłuszczem wrzucamy krewetki, pokrojony czosnek, drobno posiekane chilli oraz imbir. Całość smażymy mieszając.
  1. Dorzucamy warzywa, pomidory , a następnie całość doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, sosem rybnym oraz sosem sweet chilli.

  1. Dusimy całość na średnim ogniu około 2-3 minuty.
  1. Dodajemy makaron ryżowy i całość dokładnie mieszamy.
  1. Wykładamy na talerz i posypujemy kolendrą. Aby danie było łagodniejsze można dodać mniej świeżego chilli.

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

Wartości kcal i składników odżywczych wyliczone dla jednej osoby.

Kcal – 483 kcal

Węglowodany – 60 g

Białko – 20 g

Tłuszcz – 19 g tłuszczu

Zapraszamy do obejrzenia filmu:


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next