Pasta Curry

        

Pasta Curry

(Z przepisu wychodzi około 1,2 kg pasty.)

1 łyżeczka kardamonu mielonego

2 łyżki Garam masala

1 łyżka żółtego curry w proszku

100 g orzechów ziemnych niesolonych

2 średnie białe cebule

2 średnie czerwone cebule

400 g pomidorów z puszki

2 małe korzenie pietruszki

2 średnie marchewki

¼ korzenia selera

2 czerwone papryczki chilli

3 ząbki czosneku

Świeży imbir ( wielkości kciuka)

1 łyżka soli

1-1,5 l wody

1 łyżka tłuszczu do smażenia  ( kokosowy, masło klarowane , olej)

1. Do zimnego garnka wlewamy tłuszcz, garama masale, kardamon i curry. Wszytko powoli podgrzewamy.

2. Gdy pojawi się aromatyczny zapach dodajemy cienko pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz orzechy. Całość smażymy około 2 minut.

3. Zalewamy całość pomidorami z puszki i mieszamy około 3 minut na małym ogniu.       Po tym czasie dolewamy część wody.

4. Dusimy całość na małym ogniu przez około 30 – 45 minut,  mieszając co jakiś czas,       aż warzywa zmiękną (czas zależy od tego jak grubo pokroimy warzywa). Przyprawiamy solą, jeśli jest za dużo wody – odparowujemy ją,  jeśli jednak warzywa są jeszcze twarde to dolewamy wody.

5. Gdy warzywa są już miękkie całość blendujemy na jednolitą masę ( można podczas blendowania dodać trochę przegotowanej wody aby masa była gładsza).

Wartość kaloryczna pasty curry (całość):

Kcal – 977

Węglowodany – 85 g

Białko – 40 g

Tłuszcz – 64 g

 

Porcja – ok. 100 g

Kcal – ok. 80 kcal

Węglowodany – 7 g

Białko -  3 g

Tłuszcz – 5 g

Zapraszamy do obejrzenia filmu:

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

 


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next