tajska pasta curry

Tajska pasta curry.

                                                                                                             

Tajska pasta curry

(proporcje na 1,3 kg)

 0,5 kg marchwi

1 kiwi

2 banany

2 jabłka

1 małe chilli

Sok z 1 limonki

4 łyżki cukru

1 płaska łyżka kurkumy

1 łyżka kolendry w ziarnach

2 ząbki czosnku

2 łyżki soli himalajskiej

200 g mleka kokosowego

1 łyżka tłuszczu kokosowego

2 łyżki wiórków kokosowych

0,5- 0,7 l wody

1.Do zimnego garnka wlewamy tłuszcz, dodajemy ziarna kolendry i kurkumę. Wszystko powoli mieszamy. Gdy pojawi się aromatyczny zapach, dodajemy cienko pokrojone warzywa, owoce oraz chilli. Całość smażymy około 2 minut.

2. Całość zalewamy mlekiem kokosowym oraz częścią wody.Dusimy na małym ogniu        35 – 45 minut. Czas zależy od grubości pokrojonych warzyw i owoców.

3. Przyprawiamy solą himalajską, cukrem i sokiem z limonki, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Jeśli warzywa w dalszym ciągu są twarde, dolewamy wody. Ważne jest, aby po dolaniu wody całość jeszcze raz zagotować.

4. Gdy warzywa są miękkie całość blendujemy na jednolitą masę.

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

 

 


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next