Zupa krem z pieczonych buraków z podpłomykiem.

Zupa krem z pieczonych buraków z podpłomykiem

z pieczonymi jabłkami

( proporcje na dania dla 4 osób)

2 kg buraków

50 ml mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

1-1,5 l wody

sok z 1 cytryny

sól, pieprz do smaku

200 g mąki (pszenna, żytnia)

100 – 150 g wody

2 jabłka

1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu kokosowego

rukola według życzenia

5 – 8 sztuk goździków

2 – 3 gałązki tymianku

1. Umyte buraki polewamy tłuszczem kokosowym, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2 – 3 godziny (aż zmiękną) w 180°.

 2. Ostudzone buraki obieramy i kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 30 – 40 minut.

 3. Miękkie buraki blendujemy na jednolitą masę dodając czosnek i mleko kokosowe.

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

 4. Mąkę ze szczyptą soli i tymiankiem zalewamy stopniowo wodą

i zagniatamy ciasto (luźniejsze ciasto pierogowe).

5. Rozwałkowane placki dowolnej wielkości smażymy na suchej patelni z dwóch stron.

 

6. Nadziewamy jabłka goździkami i pieczemy w 160° C przez 5 – 10  minut.

7. Upieczone jabłka obieramy i rozgniatamy widelcem (dżem).

8. Podpłomyki smarujemy jabłkiem i podjemy z kremem.’

Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski

Zapraszamy do obejrzenia filmiku:

 

 


Konetarze zostały zablokowane.

 

 
 
previous next